Recenzie: Novecento. Un monologo, de Alessandro Baricco

Recenzie: Novecento. Un monologo, de Alessandro Baricco

45
Alessandro Baricco - Novecento
Alessandro Baricco - Novecento

Unul dintre cei mai iubiți scriitori italieni, Alessandro Baricco s-a născut în anul 1958 la Torino. Licențiat în filosofie (cu sprijinul lui Giani Vattimo), autor de romane, eseist, dramaturg, scenarist, romancier, critic literar, și nu în cele din urmă, jurnalist, personalitatea lui Alessandro Baricco se remarcă printr-un debut literar glorios, alături de   romanul „Castelli di rabbia” ( „Castele de furie”, 1991).

Printre alte opere semnate de autorul italian, reamintim de: „Mătase” (1996), „Senza sangue” (2002), „Questa storia” (2005), „Mireasa tânără” (2016). De asemenea, publică cronici în ziare de renume ca: „La Stampa” și „La Repubblica”.

Lumea artistică a teatrului dezvăluie una dintre capodoperele sale incontestabile, și anume, Novecento. Un monologo; după care Giuseppe Tornatore  realizează filmul “Legenda pianistului de pe ocean” (1998). Linia melodică a oceanului și silueta fantomatică a transatlanticului „Virginian” ascund acordurile unui suflet chinuit de soartă, care renaște din cenușă precum  pasărea Phoenix și se dedică întru totul muzicii. Arhitectura navală a vasului este reflectată prin prisma unui mozaic cultural, căci la bordul lui „Virginian” regăsim o lume a contrastelor sociale: opulență și exotism, alături de moderațiune și raționalitate.

Odată cu  debarcarea unor  pasageri în portul din Boston, marinarul Danny Boodmann observă într-un salon luxuriant al transatlanticului, o cutie cartonată, în care este așezat un nou-născut. Hotărând să îl adopte, bărbatul îi dă numele  Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento, sau mai pe scurt, Novecento. De-a lungul anilor, băiatul dezvoltă o pasiune covârșitoare pentru muzică, pianul fiind venerat la rang de artă. La vârsta de opt ani, bătrânul Danny moare, iar Novecento rămâne orfan pentru a doua oară, însă nu pentru mult timp, deoarece căpitanul împreună cu echipajul vasului îl iau în grija lor.

Actor al  propriei vieți, pianist al multor inimi, suflet călător într-un timp anecdotic, Novecento, redă acorduri grave, incursiuni, povești nespuse ori neterminate, din freamătul unui pian, încercând notele din obișnuință sau din curiozitatea sa exacerbată.

Ființa complexă care avea să devină peste ani, va încânta auditoriul de la clasa întâi, iar pe durata nopților va fermeca inimile pasagerilor de la clasa a treia.

Mulți regăsesc muzica lui Novecento, ca fiind „supraomenească”, chiar „îngerească”. Deși nu a coborît niciodată de pe vapor, acesta cunoaște toate frumusețile lumii,  descriind cu o oarecare ușurință paradisul, formele imperfecte ale artelor plastice, zone geografice de pe întreg mapamondul, culturi, tradiții și chiar scurte istorisiri ale vremii.

„Frankfurter Allgemeine Zeitung” remarcă „muzica din spatele cuvintelor lui Baricco”, pe când „The Sunday Times” numește creația scriitorului italian  „un tur de forță stilistic”.

Opera Novecento reliefează o trăire spirituală profundă, urmată de  o călătorie a sufletului pe culmile perfecțiunii lirice. Regăsim aici  un timp captiv în mrejele unui pian de apă.

Acordă o notă articolului!

Comments

comments

CARTEA POATE FI DISPONIBILĂ PE:


Vreau în Clubul de lectură!