Interviu cu Oana Contoman, antreprenor şi voluntar

Interviu cu Oana Contoman, antreprenor şi voluntar

685
Oana Contoman
Oana Contoman

Oana Contoman este Directorul agentiei de turism Must Travel şi Preşedinte al Rotaract Galaţi Dunărea de Jos. Vă prezentăm în continuare interviul acordat de aceasta doamnei Silvia Albu, redactor la Cărţi Bune.

Silvia Albu – Oana, te rog să spui cititorilor site-ului nostru cine eşti?

Oana Contoman – Câteva detalii despre mine… Sunt Directorul agenţiei de turism Must Travel şi Preşedinte la Rotaract Galaţi Dunărea de Jos. Am terminat un doctorat în filologie în cadrul Universitătii Dunărea de Jos din Galaţi, un master în Management şi Comunicare în Afaceri în cadrul SNSPA şi o facultate de Jurnalism – Limba şi literatura Engleză în cadrul Universitătii Dunărea de Jos din Galaţi.  Am 31 de ani.

Silvia Albu – De ce turism?

Oana Contoman – Eram studentă în anul III şi îmi doream un job. Voiam să fiu indepedendentă şi să văd cum e viaţa din toate unghiurile ei. Începusem, de altfel, să lucrez încă de la 19 ani. Am încercat joburi în promovare şi publicitate şi îmi plăcea foarte mult că învăţ lucruri total noi, că depăşesc provocări şi obstacole, că întâlnesc oameni interesanţi, cu poveşti extraordinare de viaţă şi de reuşită.

De când mă ştiu îmi place să călătoresc, iar pentru a fi aproape de pasiunea mea, am mers la un interviu pentru o poziţie de consilier de turism. Am luat interviul şi am început să lucrez câte 9 ore pe zi. Cam de 2 ori pe lună lucram şi sâmbăta. Mi-am dat seama că un job full time, exercitat în acelaşi timp cu o facultate cu dublă specializare, la care susţineam 24 de examene pe an, nu e deloc o treabă uşoară.

În anii III şi IV am jonglat cu brio între cele două şi am reuţit chiar să fiu bursieră. Turismul este un domeniu extrem de dinamic, în care totul se schimbă la interval de maxim 6 luni. Este un domeniu în care trebuie să ai o capacitate foarte mare de absorbţie a informaţiei, de selecţie, de clasificare, de empatizare cu clienţii tăi. Trebuie să ai infinită rabdare şi mult fler. Profesioniştii îşi dezvoltă, pe langă abilităţile de a crea “artificii”, talentul de a anticipa şi de a rezolva orice nevoie înainte de a fi creată. Profesioniştii îţi iau grijile vacanţei de pe umeri şi îţi oferă experienţe.

Ca în orice lucru bine făcut, şi aici e nevoie de dragoste şi de devotament. Este nevoie de progres permanent şi de specializare continuă. În ultimii 10 ani am participat la numeroase şcoli de turism, atât în ţară, cât şi în străinătate, precum şi la aproximativ 10 info-trip-uri, aşa cum numim noi vizitele de studiu în străinătate. Am vizitat hoteluri, plaje, am făcut excursii opţionale, am luat notiţe în aproximativ toate destinaţiile turistice vândute de agenţii în Europa şi în nordul Africii.

Silvia Albu – Ce ne poţi spune destre antreprenoriat?

Oana Contoman – După 7 ani în care am lucrat în acea agenţie de turism, unde consider ca am avut cea mai bună şefă din lume (mi-a devenit prietenă între timp), am considerat că trebuie să iau din nou viaţa în piept şi să merg mai departe. Aşa s-a dezvoltat proiectul numit Agenţia de Turism Must Travel. La Must Travel vin cu cea mai dragoste cu care poţi merge undeva. Este pentru mine cel mai frumos loc din lume în care cineva poate lucra. De la amenajarea lui şi până la construirea echipei fantastice pe care o avem aici, totul a trecut prin filtrul minţii şi al sufletului meu.

La Must Travel am libertatea de a face lucrurile aşa cum consider că trebuie facute: cu atenţie, cu grijă pentru clienţi (pe care îi consider mereu prietenii mei), cu progres modernizat permanent, cu deschidere spre tot ce e nou si bun, cu străşnicia ce îmi caracterizează munca, cu bucurie permanentă. Dar marea satisfacţie vine mereu din reuşita vacanţelor clienţilor noştri. Ei sunt etalonul nostru de succes şi reuşita experienţelor lor e împlinirea muncii noastre. Măsura bucuriei lor e măsura muncii bine făcute.

Avantajele antreprenoriatului constau în libertatea de gândire şi de mişcare pe care ţi-o conferă, în şansa de a progresa rapid, de a-ţi lărgi viziunea, de a-ţi creşte constant abilităţile, de a avea contact cu o categorie de oameni îndrăzneţi şi muncitori, aşa cum sunt antreprenorii în general.

Dezavantajele sunt legate de stresul permanent legat de taxe, impozite şi salarii, de nopţile nedormite în care cauţi soluţii, din ce în ce mai multe şi mai noi, de numeroasele controale venite de la instituţiile statului şi aş putea continua, însă povestea mea nu vreau să fie despre orele, zilele şi lunile petrecute în picioare la uşile instituţiilor.

Dacă ar fi să o iau de la capăt, aş face din nou la fel: mi-aş urma visul şi aş deschide o agenşie de turism. Aş face economii şi as deschide o mică afacere cu o mare inimă. La finalul zilei, pe lângă încărcătura emoţională dată de griji şi de responsabilitate, am satisfacţia că îmi împlinesc un vis. Iar toate celelalte ce vin pe lângă au doar valoare de preţ temporar.

Silvia Albu – Ce reprezintî voluntariatul pentru tine?

Oana Contoman – Activez în voluntariat de la 19 ani. Am început la Liga Studenţilor din Galaţi. Am continuat cu alte ONG-uri, iar în 2012, alături de unii dintre cei mai frumoşi oameni pe care i-am cunoscut în viaţa mea, am fondat Asociaţia Centrul de Iniţiativă Comunitară din Galaţi. Scopul nostru este să dăm comunităţii un plus de valoare prin proiectele pe care le ducem la capăt. Cele mai mari şi mai cunoscute dintre ele sunt “Prematurii au o şansă”, prin care, cu ajutorul important al sponsorilor şi al prietenilor, am adus dotări noi Maternităţii din Galaţi şi “Autobuzul lui Moş Crăciun”, care a ajuns deja la 5 ediţii. Este un proiect extrem de iubit, ce creşte în fiecare an.

În prezent sunt Preşedinte al clubului de voluntariat Rotaract Galaţi Dunărea de Jos. Mandatul este de 1 an, dar la Rotaract merg din 2013. Am trecut prin toate funcţiile, dar cea mai importantă şi cel mai greu de obţinut rămâne cea de membru. Port cu mândrie pin-ul meu de Preşedinte şi duc cu mine, în fiecare clipă, dorinţa de a da înapoi comunităţii, prin acţiunile mele, ceea ce eu am primit de la viaţă. Eu mă consider o persoană norocoasă, ce a primit şansa să cunoască de-a lungul timpului oameni extraordinari. Am învăţat de la fiecare câte ceva şi am luat din fiecare experienţă cunoaştere.

Când am preluat colanul de Preşedinte, mi s-a spus că există o singură dată în viaţă şansa de a fi preşedinte la Rotaract şi să fac acest an să conteze. Mi-am construit la Rotaract Galaţi o echipă minunată, pe care mă pot baza în orice moment, mi-am făcut prieteni buni şi dragi şi, cel mai important, facem împreună o mulţime de proiecte îndrăzneţe, unice în majoritatea lor, prin care ne dorim să aducem demnitate, egalitate de şanse şi valoare, oamenilor cărora ne adresăm. Alături de colegii mei, de vârste diferite, cu joburi sau afaceri în domenii diferite, creştem viitori lideri ai comunităţii din care facem parte. Ne bazăm în toate pe adevăr, bunăvoinţă şi prietenie.

Oricât aş fi de obosită, şedinţele pe care le susţin la Rotaract Galaţi mă umplu de fericire, pentru că acolo oamenii se întâlnesc să ajute alţi oameni. După 18.00, când ar putea să meargă acasă la iubiţi, soţi, prieteni, la cafea sau la film, ei, colegii şi prietenii mei, aleg să mai lucreze până la 21.00 sau, câteodată, până la 23.00, pentru a face lumea mai bună.

Voluntarii sunt eroii mei, oamenii cu sufletul atât de mare că pot cuprinde în el o lume întreagă. Oamenii care dau din timpul lor şi din viaţa lor pentru a îmbunătăţi viaţa unor oameni pe care nu îi cunosc, care nu află niciodată cine sunt ţi care nu le pot mulţumi, sunt cei mai frumoşi oameni din lume.

Silvia Albu – Pentru ce eşti recunoscătoare?

Oana Contoman – Sunt recunoscătoare pentru familia mea frumoasă, pentru că am cei mai buni părinţi, pentru oamenii pe care i-am cunoscut şi care mi-au fost mentori, care mi-au oferit primul job, care m-au învăţat ce înseamnă voluntariatul, care mi-au stat alături şi mi-au vegheat paşii, care m-au învăţat că excelenţa trebuie să fie o constantă a vieţii mele. Le sunt recunoscătoare prietenilor mei grozavi, colegilor mei, iubitului meu minunat pentru dragostea necondiţionată ce mi-o poartă. Le sunt recunoscătoare oamenilor care cred în mine şi îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru toate cele de mai sus.

Silvia Albu – În ce crezi?

Oana Contoman – Cred în oamenii buni şi nobili, cred în prietenie, în iertare, în ajutor dezinteresat, în dragoste, în sinceritate, în recunoştinţă, în mărinimie, în generozitate, în bucuria că i-ai bucurat pe altii. Cred în politeţe şi în bun simţ, cred că trebuie să ai măsură în toate, cred în frumos, cred în moştenirea pe care o laşi pe acolo pe unde treci. Cred că oamenii nu se schimbă. Cred că trebuie să vezi ce e mai bun în fiecare. Cred că trebuie să ai calitate în toate. Cred că tot ceea ce contează e cum trăieşti, ce iei cu tine şi cum vei fi pomenit.

Silvia Albu – Te rog, adresează un gând pentru cititorii “CARTI BUNE”!

Oana Contoman – Nu contează de unde vii, ci contează cine devii. Să nu faceţi compromisuri cu sufletul vostru pentru că nu vi le veţi ierta. Să nu vă opriţi din a creşte!

Silvia Albu – Unde poţi fi contactată?

Oana Contoman – Datele mele de contact sunt:

E-mail: [email protected]

Numar de telefon: 0770 223361

Website: www.musttravel.ro

Facebook: https://www.facebook.com/musttravel.ro/

Silvia Albu – Mulţumesc!

Acordă o notă articolului!

Comments

comments

CARTEA POATE FI DISPONIBILĂ PE:


Vreau în Clubul de lectură!
Articolul precedentRecenzie: Fata cu portocale, de Jostein Gaarder
Articolul următorInterfaces, Covers and Books. The Clothing of Books
Silvia Albu
Silvia este fiică, este mamă, este om. Iubeşte florile, plimbările pe malul mării, adoră muzica, iubeşte oamenii și îi place să-i ajute. Deși este manager în cadrul unei multinaționale, program fain, salariu bun, statut social ok, VREA SCHIMBARE! Îi place să-i ajute pe cei din jur să-și învingă temerile, să-și dezvolte abilitățile, să-și depășească limitele, să aibă încredere că atunci când CER vor PRIMI. Înțelege că uneori poate fi dificil, tocmai de aceea este acum aici!