Interviu cu Laurenţiu Mihai, ghidul tău în Educaţie Financiară

Interviu cu Laurenţiu Mihai, ghidul tău în Educaţie Financiară

284
laurentiu mihai
laurentiu mihai

Laurenţiu Mihai este unul dintre promotorii educaţiei financiare în România, activând încă din anul 2012 în acest domeniu. Acesta administrează blogul Laurenţiu Mihai – Ghidul tău în Educaţie Financiară. Echipa CartiBune.eu i-a solicitat un interviu, pe care Laurenţiu s-a grăbit să ni-l acorde. Iată ce a ieşit:

CartiBune.eu: Laurenţiu, care sunt temele pe care le propui spre analiză în articolele scrise pe blogul tău?

Laurenţiu Mihai: Am început blogul acum mai bine de 4 ani şi jumătate cu scopul de a încerca să ofer românilor puţin din experienţa mea tânără, dinamică şi curioasă privind banii, investiţiile, economiile şi tot ce înseamnă educaţia financiară. Dacă la început scriam multe articole pentru începători despre cum să economiseşti, cum să câştigi mai mulţi bani, acum blogul prezintă multe aspecte despre bursă, investiţii, antreprenoriat. Blogul laurentiumihai.ro a evoluat odată cu publicul şi cu educaţia din România. Articolele au devenit din ce în ce mai detaliate, mai specifice şi mai aplicabile.

În acest moment scriu despre Finanţe personale, despre educaţie bursieră şi bancară, despre antreprenoriat şi despre afaceri în România, promovez evenimente şi aplicaţii interesante. De curând am început şi o emisiune audio intitulată Banii Vorbesc. Practic, sunt articole atât pentru începători în domeniu cât şi pentru cei puţin mai avansaţi.

CartiBune.eu: cât timp ţi-a trebuit ca să ajungi la nivelul de pregătire financiară pe care îl ai astăzi?

Laurenţiu Mihai: Din fericire pentru mine, am avut parte de o educaţie financiară încă din copilărie. Nu ştiu dacă aşa şi-au propus părinţii mei, însă ei prin tot ce au făcut, au încercat să mă facă să înţeleg care este valoarea banilor, cum se fac aceştia, munca înainte de bani şi inteligenţa privind activele şi pasivele. După aceea, am început să mai lucrez chiar în timpul liceului şi să-mi dau seama că nu e chiar aşa de uşor să câştigi bani în raport cu cât este de uşor este să-i cheltuieşti.

Am încercat să mă gândesc mereu să am un fond de urgenţă pentru zile „negre” şi să fiu mereu stăpân din punct de vedere financiar pe ziua de mâine.

După terminarea liceului, am început să urmez facultatea de contabilitate şi master tot în acest domeniu, unde am învăţat tehnic toate aspectele contabilităţii, finanţelor bancare, economiei pentru firme. De aici, plus deschiderea unei afaceri personale, a început să fiu din ce în ce mai complet la nivel de cunoştinţe. Nu sunt complet, pentru că mereu este loc de mai bine. În fiecare zi aflu ceva nou pe care îl aplic în viaţa mea financiară.

Eu personal cred că educaţia financiară este un process îndelungat, care nu se termină niciodată. Se poate începe încă din şcoala generală şi se termină la bătrâneţe. Dacă nu ai început din şcoala generală cu ajutorul părinţilor, este bines să începi de ACUM. ACUM/ASTĂZI, este cel mai bun moment de a da startul educaţiei tale financiare.

Citeşte – Înţelege – Aplică – Câştigă.

CartiBune.eu: ce crezi, românii au o educaţie financiară solidă?

Laurenţiu Mihai: O să-ţi spun aşa: când am început blogul erau maxim 1-2 persoane în România care scriau despre acest subiect şi care îl promovau cât se poate de mult. După 4 ani şi jumătate cred că au mai apărut cel puţin 20 de bloguri care scriu despre acest subiect. O creştere semnificativă a blogurilor se datorează şi interesului care este din ce în ce mai mare pentru acest subiect.

Românii cresc de la an la an în acest domeniu şi încep să fie mai conştienţi de importanţa educaţiei financiare. Citesc mai mult, se informează şi participă la evenimente. Totuşi, rata celor care investesc pe bursă sau a celor care ştiu cum să economisească inteligent a rămas neschimbată.

Sunt din ce în ce mai multe proiecte de educaţie financiară asemănătoare cu cele din occident la care participă din ce în ce mai mulţi români.

Eu personal, în acest moment, aştept doar ca toţi românii care au citit sute de cărţi în domeniu, care au participat la evenimente, care au citit bloguri, să înceapă să pună în practică tot ce au învăţat. Simt că mai este mult de muncit, însă suntem pe drumul cel bun ca românii să dobândească o educaţie financiară solidă.

CartiBune.eu: Laurenţiu, te rog să ne oferi o listă de cărţi în limba română, utile pentru care doresc să-şi dezvolte abilităţi în domeniul financiar.

Laurenţiu Mihai: Eu am o listă de cărţi de educaţie financiară pe care le recomand tuturor. Lista este de cinci cărţi – practic sunt cele mai importante. După acestea, care sunt pentru nivelul începător spre mediu, recomand o listă de 51 de cărţi despre bani, care te specializează.

Iată cel cinci cărţi pe care le recomand:

  1. „Transformare financiară totală – Un plan cu rezultate confirmate pentru o formă financiara optima” – Dave Ramsey;
  2. Colecția „Tată bogat, Tată sărac” de Robert T. Kiyosaki;
  3. „Conducta de milioane” de Burke Hedges;
  4. „Dă lovitura! De ce acum e momentul să faci bani din pasiunea ta” – Gary Vaynerchuk;
  5. „De la idee la bani” – Napoleon Hill.

Succes la bani şi la învăţat!

Laurentiu Mihai,
Promotor al educatiei financiare în România

Acordă o notă articolului!

Comments

comments

CARTEA POATE FI DISPONIBILĂ PE:


Vreau în Clubul de lectură!